Als analist bij een grote Europese bank werkte Laura vaak tot 4 uur ’s nachts. Ze kreeg hartproblemen en moest in twee jaar tijd drie keer worden opgenomen in het ziekenhuis. Dokters zeiden haar dat ze “dood zou gaan als ze zou blijven werken”.
Laura is niet de echte naam van de bankier in kwestie. Ze heeft Business Insider gevraagd haar naam en die van de bank niet te noemen uit angst voor represailles.
Ze zegt dat ze in haar periode bij de bank dag en nacht aan het werk was en dat ze zich niet ziek mocht melden, zelfs niet toen ze een keelinfectie kreeg die zich uiteindelijk uitbreidde naar haar hart.
Op een vroege maandagochtend in 2015 schoot ze rechtop in haar bed met pijn aan de borst. “Ik kreeg in feite een hartaanval”, vertelt ze. Ze was daarvoor in goede gezondheid, slikte geen medicijnen en gebruikte geen drugs.
Snel daarna ging ze weg bij de bank.
"Mijn man zei dat ik weg moest wezen omdat het geld het niet waard is", zegt ze.
Jonge bankiers kampen met gezondheidsproblemen
Jonge bankiers van in de twintig en dertig komen vaker met hartkwalen in het ziekenhuis terecht, zeggen Britse cardiologen tegen Business Insider.
Cardioloog Arjun Ghosh van het Barts Heart Centre in Londen claimt dat er de afgelopen tien jaar een stijging is geweest van het aantal hartaanvallen van bankiers van onder de dertig. Een op de tien patiënten in deze leeftijdsgroep werkt in de financiële sector.
Dat gebeurt ondanks dat banken maatregelen hebben genoten om de hoeveelheid werk en stress voor juniormedewerkers te verminderen, zoals verplichte vrije zaterdagen na de dood van een stagiair bij de Bank of America in 2013.
Cardioloog Syed Ahsan heeft een kliniek in de Londense wijk Canary Wharf, maar hij heeft geen verandering gezien. "Bij investment banking zijn de werkuren en de druk die op die gasten wordt uitgeoefend enorm, wat de banken ook zeggen. Dus misschien doen ze wel iets om de zaken te verbeteren, maar ik denk dat er niks veranderd is."
Overigens lijkt de toename van hartaanvallen zich niet alleen bij jonge bankiers voor te doen, maar ook bij andere jonge mensen, al zijn daar geen harde cijfers van, zeggen de cardiologen.
"Het komt zo vaak voor tegenwoordig dat jonge mensen een hartaanval krijgen. Zo vaak dat het niet schokkend meer is. Het is niet zo van: 'Oh, mijn god ze zijn nog maar 25!'", zegt cardioloog Ahmed Elghamaz van het London North West University Hospital. "We zijn niet meer geschokt."
Die toename komt mogelijk door een ongezonde, drukke levensstijl waarbij mensen meer uren werken dan ze in het verleden deden, denkt dokter Elghamaz.
Artsen zeggen dat jonge bankiers vooral te kampen hebben met twee soorten hartproblemen: hartritmestoornissen en myocarditis (een ontsteking van de hartspier). Beide kunnen leiden tot een fatale hartaanval en worden mede veroorzaakt door te hard werken, stress en drugsgebruik.
Drugscultuur
Ook de cultuur van drugsgebruik binnen de sector speelt een rol.
Dokter Ashan zegt dat hij onlangs een bankier van eind twintig met hartproblemen heeft behandeld: "Hij gebruikte enorme hoeveelheden cocaïne, werkte 12 tot 14 uur per dag, sliep nauwelijks en had regelmatig black-outs en hartkloppingen."
De trends die de drie cardiologen met Business Insider delen zijn anekdotisch van aard, maar zij roepen op tot meer onderzoek naar hartaandoeningen bij jonge mensen en het verband met stress en hun werkomgeving.
Professor Alexandra Michel van de University of Pennsylvania bestudeert al meer dan vijftien jaar de gezondheid en mentale toestand van investeringsbankiers.
In een onderzoek dat in 2012 is gepubliceerd door het tijdschrift Administrative Science Quarterly heeft ze meer dan tien jaar lang vanaf het prille begin de carrière van vier groepen investeringsbankiers gevolgd bij twee verschillende banken. In hun vierde jaar kampte iedere bankier die betrokken was bij de studie met een mentaal of fysiek probleem.
"Niet alleen treden nieuwe klachten op die vaak te maken hebben met een burn-out, maar het gaat ook om aandoeningen die mensen meestal pas op latere leeftijd krijgen", zegt Michel tegen Business Insider.
De mentaliteit op Wall Street, waar alles op razend tempo gaat en werknemers 24 uur per dag en 7 dagen per week op hun elektronische apparaten kijken, verspreidt zich volgens Michel ook naar andere sectoren. Dus ook buiten de financiële sector zullen nieuwe gezondheidsproblemen opduiken.
De artsen roepen op tot meer onderzoek en actie. "Er moet meer onderzoek komen naar de directe gevolgen van de werkomstandigheden, de werkuren, de werkstress en hoe dat samenhangt met hartaandoeningen", zegt dokter Ashan.